Het Kunstwerk

Ontwerp van Dennie Boxem van Drakenlichaam met gezichten als schubben voor watertrap Rodetorenplein Zwolle.

Hun gezamenlijke zielen vormden zich tot een draak en probeerden door het Hemelgewelf heen te breken” (Bijbelse en apocriefe boeken over de openbaring 12:07).

Een ‘Hemelwand’ van vele honderden mooiste herinneringen

Het grondvlak van de watertrap zal de Hemelwand voorstellen en wordt vormgegeven middels een blauwwit mozaïek waarin honderden mooiste herinneringen van Zwollenaren verwerkt zijn. Daardoorheen breken enkele delen van de Draak.

De Draak ontwerp 1.

Op het grondvlak komen enkele driedimensionale delen, zodat de Draak door de Hemelwand breekt. Momenteel liggen er twee ontwerpen bij de Gemeente Zwolle. Hierboven vindt u de eerste Draak, die is geïnspireerd op de legende. Omdat de Draak is gevormd uit gezamenlijke zielen, is de kunstenaar tot een spectaculair ontwerp gekomen waar elke schub wordt vormgeven als een gezicht. De gezichten zullen mogelijk directe afgietsels worden van Zwollenaren, maar de haalbaarheid hiervan wordt onderzocht. De gezichten zullen worden geglazuurd en gebakken tot porselein. Een detail daarvan vindt u hier.

Detail ontwerp van Dennie Boxem van Drakenlichaam met gezichten als schubben voor watertrap Rodetorenplein Zwolle.

De Draak ontwerp 2.

Ontwerp van Dennie Boxem van monumentale Draak voor watertrap Rodetorenplein Zwolle.

De tweede Draak is een monumentale variant. De bovenkaak van meer dan drie meter suggereert dat er een Draak van circa vijftig meter onder Zwolle ligt. Door zijn geabstraheerde vormen en gepolijst roestvrij staal als materiaalgebruik heeft dit ontwerp een grootstedelijke look. In beide ontwerpen blijft de Hemelwand van mooiste herinneringen gelijk.

Detail ontwerp van Dennie Boxem van monumentale Draak voor watertrap Rodetorenplein Zwolle.

In overleg met de Gemeente Zwolle wordt momenteel de haalbaarheid van de verschillende concepten getoetst.

Impressie schetsfase en eerste maquettes

Meedoen

Via het opgave-formulier op de homepage kan je jouw mooiste, leukste, dierbaarste, meest waardevolle herinnering uploaden. Kunstenaar Dennie Boxem bewerkt jouw inzending tot een blauwwitte afbeelding. Via een keramische transfer wordt het op porselein gebakken. In de realisatiefase zullen alle tegeltjes voorzichtig gebroken worden (de voorstelling blijft intact) en zo worden gelegd dat het geheel een Hemels wolkendek suggereert.

JIJ kan deelnemen door een afbeelding van JOUW mooiste herinnering aan te leveren! Zo krijgen wij Zwolle centrum een Hemelwand waarin vele honderden mooiste herinneringen van Zwollenaren samen vereeuwigd liggen! Waaronder de JOUWE!

Nergens ter wereld werden ooit eerder op deze schaal en op deze wijze mooiste herinneringen verenigd en vereeuwigd in een kunstwerk.

Voorbeelden van bekende Zwollenaren bekijken kan hier!