De Kunstenaar

Zwollenaar Dennie Boxem (1983) is een bekend gezicht in de Zwolse culturele scene.

Dennie Boxem de Kunstschilder

Als kunstschilder geeft Boxem beeld aan zijn maatschappelijke onvrede. Op ambachtelijke wijze vertaalt hij met donkere humor zijn frustratie; de mensheid boekt vooruitgang, maar laat na het in haar volledige voordeel te gebruiken. Zijn schilderijen spelen in op de gedachte dat dingen anders moeten.

Boxem voegt daarbij ook daad bij het woord. Een belangrijk aspect in zijn kunstenaarschap is het maken van zijn Team-Artworks. Een Team-Artwork is een kunstwerk waaraan tien tot duizend deelnemers bijdragen. Door mensen samen te verenigen en vereeuwigen in een kunstwerk vindt kennismaking en samenwerking plaats; het verbindt. Boxem maakte tientallen Team-Artworks waaraan meer dan drieduizend mensen deelnamen. Eind 2019 overhandigde Boxem Eerste Kamerlid Henk Jan Meijer zijn portret, als afscheidscadeau voor zijn burgemeesterschap van Zwolle. Hieraan droegen vierhonderdzestig Zwollenaren bij.

“Samen creëren en onderdeel zijn van een enorm kunstwerk schept een band. Ik kan niet wachten tot dit effect zich voltrekt op de schaal van een stad en met de intensiteit van mooiste herinneringen. Ik heb al kippenvel als ik er aan denk!” aldus de kunstenaar.

Zwolse zanger, organisator & curator

Als (lead) zanger kun je hem kennen van het unieke Zwolse mannenkoor Koorbazen, waarmee hij afgelopen zomer op de Zwarte Cross er in AFAS stond. Met de Zwolse achtkoppige Heavy Metal Marching Band Blaas Of Glory tourt hij door heel Nederland en Europa.

Als organisator en curator pleit Boxem al jaren voor meer exposure van Zwolse hedendaagse kunst. “Zwolle doet het geweldig op muziek- en theatergebied, maar mogelijkheden voor beeldende kunst blijven achter. Hoogwaardige locaties om je als hedendaags Zwolse kunstenaar te profileren en je kunsten te tonen zijn schaars.” aldus Boxem, die daar verandering in probeert te brengen. Tegenover Museum de Fundatie in grand café Public, verzorgde hij drie jaar lang Zwolse duo-exposities onder de noemer Public Expo. In samenwerking met Sander Dol en Rob Zuidema organiseerde hij POP UP Museum Theater de Spiegel. Hier werden in de zomer van 2019 tweeëntachtig Zwolse hedendaagse kunstenaars tentoongesteld en wordt krijgt een tweede editie in 2020.

Stichting Kunst Rodetorenplein Zwolle

De stichting deelt Boxems wens om duizenden mooiste herinneringen van Zwollenaren te verenigen en vereeuwigen in Zwolle centrum en zo het verhaal van onze beschermheilige compleet te maken. Zijn band met Zwolle; zijn ruime ervaring met community-art en mozaïekkunstwerken maken Boxem voor ons dé geschikte kandidaat voor dit kunstproject.

Dennie Boxem CV

Dennie Boxem LinkedIn